pondělí 23. března 2020

Český jazyk

Zdravím všechny,
přiložím opět několik cvičeni na tento týden - ještě opakování shody přísudku s podmětem:

1. Postupně doplňte a opište do sešitu (pokud máte možnost, tak zkopírujte, vytiskněte, vepište rukou a vlepte do sešitu):


Vlaštovky oznámil _   svým příletem začátek jara. Naši sportovci získal _   na olympiádě pět medailí. Dědečkově kočce se narodil _   čtyři koťata. Staré boty mě už začínal _   tlačit, musel jsem si proto koupit nové. Filmy, které jsi mi doporučil, byl _   opravdu napínavé. Průvodci poutavě vyprávěl_   o historii zámku a osudech jeho majitelů. Jablka ještě nedozrál _ . Řeky byl _   plné ryb. Ptáci vesele cvrlikal _ . Na zdi visel _   dva obrazy. Pole byl _   pokryta sněhem. Na louce stál _   včelí úly. Stromy se pod náporem větru ohýbal _   až k zemi. Myslivci vyrazil _   na hon i se svými psy. V rohu stál _   velké hliněné vázy.

Děti se na babičku velmi těšil _ . Ulicemi proudil _   davy nadšených lidí. Na svahu stál _   dva sněhuláci. Děvčata, proč jste včera nepřišl_ ? Mohl_ bychom jet s vámi? Hejna ptáků se sletěl _   k nasypanému zrní. Oči se jí zalil _   slzami a dojetím nemohla mluvit. Ve tmě svítil _   jeho dvě očka. Všechny se nad tou zprávou zaradoval _ . Rodiče odjel _   na víkend na chatu. Dni ubíhal _   tak rychle, že jsme si ani nestačili uvědomit, že se zase blíží konec prázdnin. Včera jsme psal__  nečekanou písemku z matematiky. Myslím, že dostanu pětku.




2. PS str. 61 - test na základní větné členy, shodu přísudku s podmětem - vyplňte a pokuste se opravit podle výsledků v zadní části (jako posledně). VYNECHTE ot. č. 5 a 7 - ukazovala jsem vám sice postup, ale nestihli jsme to procvičit. (jedná se o náhradu slovesem - Obloha byla, jako by ji vymetli., Líbilo se mi, jako bruslíš. ) Můžete pak nafotit a poslat na email.

Pokud si nebudete s něčím vědět rady, tak pište, ať vím, co vám nejde. Můžu i individuálně poslat nějaká cvičení. Pokud vás bude víc na nějaké učivo, tak jej zahrnu do opakování.

Držte se. 😉 Beč.






Žádné komentáře:

Okomentovat